wtorek, 26 lipca 2016

Jabłkowe róże z miodem i orzeszkami


Cześć! Dziś przychodze z prostym lecz ciekawym deserem. Jeśli chcesz wywołać uśmiech na czyjejś twarzy albo znasz kogoś kto uwielbia słodycze lub kwiaty, a może właśnie róże... ten przepis jest właśnie dla Ciebie :)
Do preparacji czy jak kto woli przygotowania owego deseru nie potrzebujemy nic ponad:

*ciasto francuskie
*jabłka
*miód
*orzeszki arachidowe

*blaszka do wypiekania muffin
*papilotki


Pierwszym krokiem ku wykonianiu naszych kwiatków jest pokrojenie jabłek w cienkie plastry, podłuczenie orzeszków oraz przygotowanie miodu. 


Następnie kroimi ciasto francuskie w paski ok 5-7cm szerokości. Układamy jabła tylko na połowie szerokości, tak jak na zdjęciu, i zaginamy. Starajmy się scalić naszą podstawę do różyczki by w trakcie zwijania się nie rozpadła. 


 

Teraz już będzie z górki :) Zwijamy nasze ciasto po długości scalając na końcu i mamy gotową różę. Wkładamy do papilotki i robimy następną i następną... i następną :) 
Wszystkie gotowe? Super! Możemy teraz polać je odrobiną miodu i posypać przygotowanymi wcześniej orzeszkami. 


Pieczemy wedle opakowania, aż do zrumienienia ciasta. Gotowe, smacznego!



P.S.! Tak wyglądają gotowe różyczki ;) 



2 komentarze: